Főoldal GY.I.K.

Kérdések és válaszok

Biztonsági fólia kérdések és válaszok

Biztonsági fólia minden üvegfelületre

 

  • Ha biztonsági fólia van szerelve az ablakaimra akkor nem tudják betörni az üveget?

A biztonsági fólia szakszerű telepítés estén jelentősen növeli az üveg törés szilárdságát, de nem akadályozza meg az üveg törését. Egy betörés esetén az üvegen keresztül történő bejutást lényegesen nehezíti, lassítja.

  • Szeretnék biztosítást kötni a lakásomra, de csak az ablakok ráccsal történő felszerelése esetén vállal a biztosító kockázatot vagy a biztonsági fólia is szóba jöhet?

Mindig kérjen több biztosítótól is előzetes ajánlatot. Ha az ügynök nem veti fel a biztonsági fólia lehetőségét kérdezzen rá vagy forduljon másik társasághoz. A MABISZ (Magyar Biztosítok Szövetsége) csupán egy ajánlást ad a védelmet biztosító termékekről amit a biztosító társaságok saját belátásuk szerint építenek be az üzleti szabályzatukba. A legtöbb biztosító a „részleges mechanikai védelem” kategóriába sorolja a biztonsági fóliákat, és alkalmazásukat elektronikus védelemmel kiegészítve javasolja. Mozgás és akusztikus jelző. Minden LLumar biztonsági fólia rendelkezik MABISZ és nemzetközi minősítésekkel.

  • A biztonsági fólia az ablak belső vagy külső felére kell szerelhető?

A LLumar biztonsági fólia palettán van belső és kültéri felületre szerelhető változat is. Fontos hogy mindig a megfelelő anyagot alkalmazzuk mivel a biztonsági fólia felületét a karcosodás ellen védő bevonat külső és beltéri felhasználás esetén különböző. Biztonságtechnika szempontból indokolt lehet a kültéri alkalmazás, vagyonvédelmi céllal többnyire beltérből telepített biztonsági fólia ajánlott.

  • Csak teljesen víztiszta biztonsági fólia létezik?

Nem. A LLumar biztonsági fólia lehet úgynevezett kombinált funkcióval rendelkező anyag, amely a biztonság mellet magas szintű hő védelmet, UV szűrést és esetleg még belátás elleni védelmet is nyújt.

  • Hagyományos fakeretes ablakom van. A biztonsági fóliát nem lehet az üveg leszorító léc alá rakni. Így is szabályos a telepítés?

A LLumar biztonsági fólia gyári technológia szerinti telepítése esetén az üveg leszorító léc és a biztonsági fólia között megengedett a 0,8-3,2 mm közötti hézag normál flott üveg esetén. Ha a nyílás záró kialakítása engedi természetesen esztétikai és praktikussági szempontból is érdemes keret alá dolgozni a biztonsági fóliát, de a fenti hézag betartása esetén sem fog kimutathatóan csökkenni az üveg törés ellenállása. A MABISZ maximum 1,0 mm -t ír elő.

  • Az üvegeim csak 3 mm vastagok, érdemes biztonsági fóliát szereltetnem?

Biztonságtechnikai (baleset elleni védelem) szempontból minden képen. Közintézmények számára a szilánkmentes környezet biztosítása rendelet által kötelezett. Iskolák, óvodák, egészségügyi intézményekben alapvető. Amennyiben vagyonvédelem és biztosítás kötés miatt kell biztonsági fóliát telepíteni, üveg cserére is  szükség lesz. A MABISZ előírás alapján lakosság részére 4 mm közületek esetén pedig min. 6 mm kell hogy legyen az üveg vastagsága amelyre a biztonsági fólia telepítésre kerül.

  • Meddig nyújt a biztonsági fólia garanciális biztonságot? Mikor kell lecseréltetnem?

A LLumar biztonsági fólia a gyártó Solutia Inc. által 10 év gyári garanciát vállal a mechanikai paraméterek állandóságára melyet a MABISZ is elfogad, amennyiben a biztonsági fólia gyári vizsgával rendelkező szaktelepítő által lett telepítve. Természetesen az élettartam akár duplája is lehet az alkalmazási körülményektől függően.

  • A megvásárolt biztonsági fóliát magam telepítettem, a biztosító el fogja fogadni?

Nem. Ha biztosítást is szeretne kötni minden képen hivatalos LLumar szakkivitelezővel kell a munkát elvégeztetni. Jobb megelőzni a bajt, mert lehet hogy az ügynök házilagos kivitelezés esetén is megköti a biztosítást, de a bekövetkezett esemény után biztos hogy kérni fogja a műbizonylatot és számlát, és ha nincs nem fog fizetni.

Biztonsági fólia kiviteletői lista

  • Gépjármű üvegeit szabad-e és egyáltalán érdemes-e biztonsági fóliával ellátni?

Igen. A gépjárművek fóliázására vonatkozó jogszabály csupán két feltételt ír elő: csak alkatrészszámmal ”H” vagy „AF” és műbizonylattal rendelkező biztonsági fólia alkalmazható, és az üvegekre vonatkozó fényáteresztési értékeket be kell tartani.

Védje meg szeretteit és értékeit: Biztonsági fólia ablakra, biztonsági fólia üvegajtóra, biztonsági fólia szélvédőre

Vissza a biztonsági fólia főoldalra